Nova človeška vrsta: Homo influensis

Naj najprej povem, da mi je beseda “influencer” oziroma “vplivnež” malce butasta. Zdi se mi, da je celo zaničevalna. Mislim, če bi bila jaz vplivnica, se ne bi ravno hvalila s tem. Ampak OK, imamo vsaj slovensko različico.

Če mogoče še kdo ne ve, kaj to pomeni, si lahko ogleda spodnjo definicijo.

Brez naslova

 

Influencerji vplivajo na ljudi. Večinoma tako, da preko socialnih omrežij objavljajo stvari, ki imajo neko sporočilo/vsebino, ki pritegne pozornost.
Oni naj bi pač influencali z nečem, npr. spodbujajo zdrav življenski slog, zraven pa promovirajo svašta joga podloge, eko bambusove brisačke, kvinojo iz ekstra drage fensi vegi trgovine, pašteto iz zlatih lističev, organska kakavova zrna, zato da bi se pač nekako preživeli.

Kdo sploh spada pod influencerje?

Ne vem, kakšni kriteriji obstajajo, da te nekdo okliče za influencerja, ampak našla pa sem seznam teh ljudi:

http://vsebine.futura.si/seznam-slovenskih-influencerjev

Ja, črno na belem lahko vidimo, kdo vse so slovenski influencerji oz. vplivneži.

Čudno, kakšen vpliv pa imajo, če pa sploh nobenega iz tega seznama ne poznam?

HAHA

Ne sej, ene par jih poznam. Mislim, sem jih že zasledila. Zaradi tega, ker imam Instagram. In na svojem profilu Literarne skrinjice pač sledim veliko ljudem in eni izmed teh so tudi ti iz seznama. Včasih malo pogledam, kaj objavljajo na Instagram.
No, naj najprej razjasnim, da sem sama bila anti-Instagram oseba, da sem sovražila to aplikacijo in se ji celo izogibala v širokem loku. Ampak, drek, ko ugotoviš, da bi lahko s tem pridobil nekaj bralcev. Tako sem pač ustvarila Skrinjico še na Instagramu.
BTW, če mi še ne sledite tam —>  KLIK

Skratka, ko sem gledala storyje teh ljudi, sem dobila idejo za to objavo. Ko pa sem na 24ur prebrala ta članek  https://www.24ur.com/popin/zanimivosti/infulencerjem-za-sladoled-racunam-dvakrat-vec.html,sem se odločila, da moram to idejo spraviti na “papir”.

Po nekaj pregledanih slikicah na Instagramu, sem ugotovila, da imajo influencerji nekaj skupnega.

Vse slike so zelo lepe. Tko, fajn za pogledat. Ljudje se fotkajo, malo smejčkajo, jejo super fruštke in večerje, na izlet grejo tako zrihtani, kakor sem bila jaz edinkrat v življenju za maturanca, fotografije krasijo neki pisani stavki v komaj berljivi pisavi, obvezna je lokacija, pa zraven še kakšna anketa, vprašanje, ipd.

Nič narobe. Priznam, da imajo nekateri res filing za te stvari. Tko, zgleda estetsko.
Mogoče bi se morala še jaz kaj podučit v tej smeri.

Ko sem po parih dneh še malo pregledovala te fotke, sem ugotovila spet nekaj skupnega.

Promocija. Ljudje so vedno nekaj oglaševali. Od nekih konopljinih izdelkov, zobnih aparatov, m-billsov, sončnih krem, očal, nekih spray ten-ov…
Ja, ob tem bi mi influencerji zagotovo rekli “od nečesa se je treba prežvet”.

Mene res zanima, a imajo ti ljudje res radi te stvari, in potem pač nekako pride do tega, da jih promovirajo, ali se samo delajo, da jim je nekaj všeč. Ali pa jim nekdo nekaj ponudi, potem to uporabljajo in kao ugotovijo “o super je” in nato promovirajo.

Najbolj smešno je, ko vidiš da ene pet teh influencerjev promovira isto stvar. Ja, zagotovo je zelo vsem všeč.

In kako influencerji oz. vplivneži vplivajo na ljudi?
To vprašanje sem zastavila sodelavki, ki je rekla, da so nanjo definitivno vplivali.

“Sm mogla kupt proteinski krof, k so ga tok promoviral.”

Meni se zdi, da je včasih to že moderno, da nekaj oglašuješ. Ko opazim, da kakšen človek, ki ga “poznam”, začne malo bolj objavljati na socialna omrežja in potem kar naenkrat že ponuja neko kodo za popust pri nakupu eko/bio/vegan/authentic čokoladke, mi postane rahlo slabo.

Ne vem, ali je tistim firmam kaj mar za te influencerje, ali hočejo samo prek njih pridobiti nove uporabnike. Ali pa morda le živijo v sožitju in imajo drug od drugega korist.

To promoviranje spodbuja golo potrošništvo. Oni sicer te stvari, ki jih promovirajo, dobijo zastonj. Večkrat. Ljudje pa kupujejo te stvari, influencerji so veseli, tiste firme pa še bolj.
Kar naenkrat je okrogla brisača za na plažo boljša kot pravokotna, proteinski krof bolj zdrav kot navaden, zeliščna sončna krema bolj kvalitetna kot tista iz obične trgovine, potiskani svinčniki, radirke in puščice z obrazom neke influencerke zanimivejši kot pa stvari iz Tedija.

To, da bi nekaj kupila, kar vidim – mah, nisem taka. Verjetno to bolj “pali” pri mlajših generacijah, ko pač morajo npr. najstnice imeti stvari, ki jih imajo tudi njene sošolke. Ali pa pri ljudeh, ki so pač bolj labilni. Ali pa jih zgolj matra firbec.

Jaz vedno premislim, ali neko stvar res rabim, ali si je zgolj želim.
Če bi imela preveč denarja, bi upoštevala drugi kriterij.

AJA.
Na Instagram profilu literarne skrinjice sem objavila tole:

66350069_462774861182827_5926015426264825856_n

In ne, nisem glasovala samo jaz iz profila Literarne skrinjice in iz svojega osebnega profila.

😀

P.S. št. 1

Aja, še nekaj skupnega imajo influencerji. Opise na Instagram profilu.

ddd.jpg

P.S. št. 2
A mi kdo kupi proteinski krof?

 

😀

 

 

 

 

(2) komentarja

  1. Fak, si me triggerala s to objavo. 😀 Še posebej z opisami na Instagramu. Influencers are the worst thing since slavery for sure. 😀
    Mene si influencala: zaradi tvoje zgodbe se bom izogibal ladij! Moja bivša dela na ladji kot medicinska sestra, ne bom tvegal. 😀
    Jaz ti častim bikini eliksir program!

    1. Eva Tomažič pravi:

      HAHAHAHAH, ja bolš da se izogibaš, ker če ne te lahko vrže čez rob v morje 😛
      hvala, je zagotovo zelo drag 😀

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja