Učitelji hodijo ob 12h domov? Za trak naj grejo delat!

Fak, učitelji hodijo ob dvanajstih domov in imajo vsak drugi mesec počitnice. Pa še celo poletje so doma! Lansko leto so zahtevali višje plače. Sramota! Nej gredo delat za trak, 40 ur tedensko, tako kot se zagre.
Zadnjič sem videla eno učiteljico, ki je v Desigualu kupovala oblekico. Se vidi, da majo polno denarja. Pa mojemu Janezku je lani zaključila štirko, čeprav je imel povprečje 4.0. Halo? A ga je problem še enkrat vprašat pa mu zaključit pet?
Včeraj mi razredničarka sploh ni odgovorila na mejl. Se vidi, da cev dan kofetkajo. Napisala sem ji, da se ne strinjam z njenim komentarjem, ki ga je zapisala v Janezkov zvezek. Pod domačo nalogo, ki jo je pisal tri ure, je napisala, da je njegova pisava nečitljiva in naj nalogo napiše znova. Katastrofa. Janezek je zaradi tega utrpel psihične poškodbe. Otroci se razlikujejo. Pač piše po svoje. Se bo pa malo bolj potrudila brati njegove zapise. Sploh pa je pozabila napisati črko j v besedi nečitljivo. Sem klicala še dve mamici, ki se strinjata, da bi mogli poklicati inšpekcijo. Morda bom Janezka prepisala v drug razred. Danes moram o tem obvestiti še ravnatelja.
Aja. Baje bodo zdaj učili na daljavo. Plačano bodo imeli 100 %. Spet počitnice. Ko pridejo nazaj v šolo, bom Janezka zanalašč pustila do pol petih.
Naj povem, da sem jo zadnjič videla v lokalu, pa me niti pozdravila ni. Sramota. Kakšen odnos. Pa pila je pivo. Kako neprimerno za učiteljico. Kakšen zgled je otrokom?

Da, zaradi takih oseb ne bi pili samo piva, ampak kakšno ornk žganje.

Besedilo je sicer izmišljeno, a temelji na približno resničnih dogodkih. Naj povem, da sem ravno prejšnji teden v zbornici slišala vsaj za tri primere staršev, ki so želeli, da bi njihov otrok iz 3.0 povprečja imel zaključeno štirico.

Sramota, da se vsak lahko spozna na fuzbal, politiko in na šolo. Da se morajo učitelji vedno znova braniti in zagovarjati. Ali se kdo dela norca iz preostalih ljudi, ki delajo na daljavo? A oni pa nimajo počitnic? Oni pa delajo 40 ur na teden? Vsak tretji človek na svetu se spotika ob ta klinčev delovnik. Če nisi 8 ur dnevno na delovnem mestu, v resnici ne delaš. Pa ob te klinčeve počitnice. Ne, učitelji nimajo počitnic. Imajo dopust. Počitnice imajo otroci, dijaki in študentje.

Učitelji naj garajo. Saj so si sami izbrali ta poklic. Saj je to njihovo poslanstvo.

Ja, v redu. Jamrali bomo pa še vseeno. Žal ljudje pač ne pričakujemo, kaj vse nas bo doletelo. Tako kot novopečeni starši, ki še ne vejo, da otrok prinaša tisoč in eno skrb, za katero niso “podpisali”, pa so še vedno starši. Obstajajo slabi starši in tudi slabi učitelji. Verjamem, da tisti, ki jih učiteljevanje na dnevni ravni bolj obremenjuje kot pa prinaša veselje, sčasoma pustijo delo.

Ta objava ni vsesplošni jamr o učiteljevanju v smislu “oh, kako hudo nam je”, ampak je namenjena ozaveščanju ljudi, ki še vedno mislijo, da učitelji delajo do 12. ure in imajo tri mesece počitnic. Ne potrebujem komentarjev v smislu “potem pa pusti šiht.”

Splošno mnenje o učiteljih je po mojih izkušnjah zelo slabo. Če bi nekoga vprašali, kaj si predstavlja pod poklicem učitelja, obstaja dokaj verjetna možnost, da bi ta oseba rekla:

“Imajo tri mesece počitnic.”

“Hodijo ob 12h domov.”

“Imajo visoko plačo.”

“Naj grejo delat za trak. Bodo videli, kaj je fizično delo, kaj je to, da delaš 40 ur na teden.

“Samo pritožujejo se.”

“Oh, če bi oni vedeli, kako mi garamo v gospodarstvu.”

Naštela sem le nekaj stereotipov o učiteljih. Včasih imam občutek, da bi nas veliko ljudi najraje poslalo kar v pekel delat.

Najbolj me razjezi, ker se čisto vsak drug človek vtika v naš delovnik. Kako grozni smo, da nimamo običajnega 40-urnega delavnika. Potem se vsi delajo grozno pravičniške in moralne ter učiteljem težijo, da bi tudi oni morali delati 40 ur na teden. Češ, če jaz toliko delam, delaj še ti!

V pogodbi o delovnem razmerju piše črno na belem, da imamo 40-urni delavnik. Ob tej priložnosti bi vse pravičnike podučila, da imajo učitelji na razredni stopnji 22-urno delovno obveznost. Kakšna grozota! Le 22 ur so v učilnici! Dajmo jim minimalca!

Ja, 22 ur si uradno v učilnici. Večinoma imajo učitelji kakšno uro več. Največ jih imaš lahko 27. Ena ura traja 45 min. Če imaš več ur, se to šteje kot povečan obseg dela in zato dobiš za nekaj evrov višjo plačo. O ježešna!

Naj razjasnim, da čas v šoli teče drugače. Po štirih urah pouka si lahko kot ožeta cunja. No, ne po štirih. Tudi po 20 minutah se to včasih zgodi.

Učitelji pa poleg uradnega 22-urnega delavnika opravljajo tudi druge stvari. Največ časa vzame priprava na pouk. Ja, dobro jutro. Aktivnosti se ne izvedejo same od sebe. Učitelj ne piše samo računov na tablo. Material se ne ustvari sam od sebe. In ja, tudi po 20. letih učenja, se učitelji še vedno pripravljajo doma. Uradno naj bi za vsako uro napisali pripravo. V to se najraje zapiči inšpekcija. Če slučajno pride v šolo, jih ne bodo zanimali tvoji učnovzgojni prijemi, ampak listine, črno na belem.

Najbolj me pa žalosti to, da so visoko izobraženi ljudje, naši sodelavci, ki so zaposleni na ministrstvu za šolstvo in šport, začeli verjeti v to. Delo učiteljev nadzorujejo vsako minuto. Bodisi v razredu, na hodniku, v jedilnici, na različnih prireditvah. In potem še ob popoldnevih doma. Koliko časa so porabili za priprave? Koliko za pisanje zapisnikov? Koliko za sodelovanje in dogovarjanje s sodelavci, sestankovanje, izobraževanje? Vsaka ura mora biti točno načrtovana in realizirana.

(vir)

Ah, priprave so ena stvar, material pa druga. Na razredni stopnji, sploh v prvem triletju, pouk temelji na konkretnem, oprijemljivem. Učitelji nabirajo rožice, plodove, kupujejo plastifikatorje, polento, vezalke, raznobarvne papirje, lesene klinčke, nalepke, štampiljke, škatle, bilokatero stvar, ki se nahaja v Tediju in iz nje naredijo popolnoma unikatne učne pripomočke.

Šole večinoma nič ne prispevajo k temu. Ja, učitelj iz lastnega žepa prispeva denar.

Si predstavljate, da bi kirurg kupoval medicinske pripomočke za operacijo pacientov? Da bi čistilka kupovala čistila, s katerimi čisti prostore?

Oprostite, to je zame popoln absurd.

Včasih šola nameni kakšen evro za učitelje. Večinoma je to v prazničnem času, ko imajo šole svoje bazarje, na katerih starši kupujejo izdelke otrok. Ta denar gre potem v šolski sklad ali kamorkoli že.

Obdelali smo učne priprave in material. Kaj vse še počnejo učitelji? Nabirajo ure za stebre. Včasih se je temu neuradno reklo doprinos. Ker učitelji nimamo običajnega 40-urnega delavnika, moramo upravičiti svoj obstoj. Zato so pred dvema letoma postavili stebre. Vsak steber ima določeno število ur, ki jih mora učitelj nabrati v enem šolskem letu.

  1. steber: Delo vezano na poučevanje. Obseg 33 ur v času 38 tednov pouka.
  2. steber: Delo skupno vsem. Obseg med 150 in 180 ur letno.

2 stebr

3. steber: Individualno določeno delo. Nabiranje ur, da prideš do 40-urnega delovnika. Odvisno od količine dopusta. Učitelj začetnik mora nabrati okoli 300 ur.

2 stebeeeer

steeeeeeeeeeeeeeener

Torej, učitelji delajo še marsikaj drugega, ko ura odbije 12.

Še ena polemika pa so nadomeščanja. Za uro nadomeščanja, je učitelj začetnik plačan štiri evre. Slabše kot študentje, kot čistilka, kot minimalc, kot oseba, ki ima narejeno samo osnovno šolo.

Absurd.

Pazi to. Če je učitelj na bolniški, dobiš plačano nadomeščanje. Če je učitelj odsoten, ker je na konferenci ali biločem, ure nadomeščanja niso plačane. Gredo v tretji steber. Torej kot neko zastonjsko delo. Nisem čisto prepričana, a zdi se mi, da če nadomeščaš nekoga na bolniški, lahko ure izbereš kot plačane ali jih sezidaš v tretji steber.

Stebri so torej namenjeni temu, da učitelji črno na belem lovimo čisto vsako uro in upravičimo svoj neobičajni 40 urni delavnik.

Seveda se vseh stvari, ki se dogajajo izven pouka ne da beležiti. Kaj pa večurne popoldanske govorilne ure? Ko starši ne morejo nehati govoriti? Ko je otrok vedenjsko težaven? Ne razglabljaš le o ocenah, ampak tudi o tem, kdo se druži s kom, kaj je kdo komu rekel, kaj si ti rekel učencu, da ima ta ubožček sedaj psihične travme. Govorilne ure in roditeljski sestanki so res ena tak poseben dogodek, kjer se psihična izčrpanost ne more meriti s časom.

Učitelji niso samo učitelji. To že vrabci čivkajo.

V veliki meri so administratorji. Skrbijo za najrazličnejše listine. Pa tisti zapisnik, pa sistematski pregled, pa šola v naravi, pa kulturni dan, pa ono poročilo, nešteto listkov, zbiranje podpisov za tekmovanja, E-asistent, dopisovanje s starši (uh, posebna kategorija) in tako dalje.

Učitelji so tudi psihologi. No, če pa niso, pa to počasi postanejo. Tolaženje in motiviranje učencev, reševanje neštetih konfliktov med učenci, sodelovanje s starši …

Včasih postanejo tudi specialni pedagogi in medicinske sestre. Merijo inzulin učencem, se naučijo ravnati z zdravili, vejo vse o sladkorni bolezni, alergijah, ADHD-ju, avtizmu, cerebralni paralizi, motnjah vida in sluha, epileptičnih napadih itd. Prilagajajo učne liste, teste, gradivo, material …

In tega se ne da izmeriti s časom ali zapisom v stebre.

Učence zbujamo ob dveh, treh, štirih zjutraj, da zaužijejo zdravila, da jih peljemo na stranišče, da jim izmerimo vročino, jih preoblečemo, jim sred noči preoblečemo posteljnino. Nikoli nobeden izmed učiteljev ali vzgojiteljev ni zapisoval tega časa, prosil za plačilo tega dela, saj so ta dejanja za vsakega človeškega zemljana sama po sebi umevna.” (vir)

Ne mislim, da so učitelji neka superiorna bitja. Le premalo spoštovana.

So vam kdaj pred nosom zaprli poštno okence? Je uslužbenka zavijala z očmi, ko vam je že tretjič zapored razlagala, kako se izpolni UPN obrazec? Si je osebni zdravnik vzel več kot 10 minut za obravnavo pacienta? Vam je prodajalka pomagala poiskati ustrezno številko hlač, čeprav ji ni treba streči strank?

“To ni moje delo, tega ne bom naredil/-a.”

Morda pretiravam.

Učitelji in vzgojitelji so eni izmed najbolj humanih bitij v službi. Pa ne samo zato, ker so otroci pač otroci.

Si želiš, da ti individualno namaže marmelado na kruh, ker imaš prepočasne in okorne ročice? Bo pobrisala bruhanje in poklicala tvojo mami? Ne bo zavila z očmi, ker se že danes desetič jokaš? Bo podaljšala svoj delovnik in s tabo čakala tvoje starše? Te bo po odpisani kontrolki opozorila, da si pozabil nekaj izračunati? Te bo potem vprašala stvari, ki si jih načečkal, da se prepriča, ali res znaš?

Enkrat so nam na faksu povedali, kaj je razlika med dohtarjem in učiteljem.

Lahko si slab človek in dober dohtar, ne moreš biti pa slab človek in dober učitelj.

P.S.: Če pa komu še vedno ni jasno, pa lahko Janezku iz 4.0 zaključimo tudi na trojko.

(15) komentarjev

  1. petra pravi:

    Moj poklon. Točno tako je videti delo učitelja. Pravzaprav ste tole napisali zelo blago, nežno. Naše delo je neka mešanica skorajda vseh možnih poklicov. Prav res; tudi ekonomisti smo, ko moramo preračunavati cene tega in onega, dodajati in odvzemati % in še kaj, ko se organizira kako dejavnost, ki ni v šoli. Smo tudi organizatorji prevozov, tekmovanj, srečanj s starši in starimi starši, smo enciklopedije vsega živega in neživega. Smo skenerji pisave, smo skenerji počutij in bolezni, smo policisti, detektivi, tožilci, sodniki, odvetniki, smo spremljevalci, negovalci, tudi kuharji, psihoterapevti, socialna služba, prostovoljci, gasilci, čistilke, hišniki, delavci za tekočim trakom, snemalci, pevci, igralci, monterji zvoka, luči in slike, filmski režiserji, programski uredniki, pisatelji, novinarji, pesniki, glasbeniki, slikarji, kiparji, športniki vseh panog in še mnogo drugih reči. Res smo unikatni, univerzalni in od vsega daleč najbolj posebna vrsta ljudi, saj smo bolj strpni kot kdorkoli na tem svetu in žal si pustimo tudi dolgo skakati po glavi in ne ukrepati.
    Pa vendar, za vse, kar počnemo in naredimo, pa nam 90% od tega sploh ne bi bilo treba, si zaslužimo najmanj spoštovanje, če ne še kaj drugega.

    Sami starši so sedaj v tem koronskem času videli, kaj pomeni biti učitelj. Ja, zagotovo marsikomu ni bilo lahko. Me zanima, če bi se tak odločil za študij za učitelja.

    1. Tuhtarije pravi:

      Hvala za komentar. Res je, učitelj je punčka za vse, spoštovanja pa bolj malo …

  2. Sabina pravi:

    Zelo salbo je za družbo, da tako degradira učitelje, še posebno te, ki deloja v osnovni in srednji šoli…če ima kdo dobro plačo so to profesorji na fakutetah za mbooogo manj naporno delo kot ga ima učitelj osnovnošolcev ali srednješolcev, ki se v prvi vrsti ukvarja z vzgojo in potencialom naših otrok…sigurno so izjeme, ki so naveličane dela z otroci in samega sistema in delujejo negativno,a večino učiteljev želi našim otrokom najbolje. Vprašajte svoje dedke in babice, starše kak so gledali in gledajo še danes na svoje šolske dni in vprašajte svojega zakomplesanega otroka, ki je zgradil slab odnos do sebe in okolice ravno zaradi tega ker se naj bi vdi prilagajali njegovi volji…obstajajo načini, ki prav tako peljejo do tega a se žal učitelji ne smejo ukvarjati s tem, starši pa ne znajo in nimajo časa ali pa so sami čustveno pohabljeni…škoda se na koncu dela prav samim bodočim generacijam….pa srečno in nisem pedagog.

    1. Tuhtarije pravi:

      Hvala za komentar. Se strinjam, da imajo profesorji na fakultetah zelo dobro plačo – o tem bi se še dalo razpravljati. Ja, generacije se spreminjajo, učitelji zgubljajo na avtoriteti …

    2. Mojca pravi:

      Predlagam, da vsi, ki zavida te učiteljem zamenjate poklic. Postanite učitelji😃😃😃

  3. katy pravi:

    Ne primerjati vzgojiteljev in učiteljev. Imam izkušnje na ravni vrtca, osnovne šole in srednje šole in lahko rečem, da so vzgojitelji najbolj obremenjeni, osnovnošolski učitelji pa najmanj (izmed vseh teh).

    1. Tuhtarije pravi:

      Kakšne izkušnje pa, ste delali povsod? Meni se pa ne zdi,da bi bili na ravni vrtca najbolj obremenjeni. Sploh pa nisem nikjer primerjala vzgojiteljev in učiteljev, napisala sem, da so oboji humani. 🙂

  4. Tuhtarije pravi:

    O Janez, si to ti, ki ti učiteljica iz 3.0 ni hotela zaključit štirko? Haha

  5. kristjang87 pravi:

    Jaz bi mogoče dodal malo bolj objektiven pogled iz obeh plati – staršev in učiteljev. Sam poznam kar nekaj učiteljic, celo moja žena je učiteljica in si upam trditi, da razumem tako eno kot drugo plat.
    1. Komentarji, da “naj gredo učitelji delat za trak za minimalca pa bodo videli kako je pravo delo…” so seveda neumni in neprimerni, prihajajo pa s strani neizobraženega in nerazgledanega dela populacije, zato tudi ni presenečenje. Učitelj mora zaključiti fakulteto, narediti diplomsko nalogo in po bolonjskem programu tudi magisterij. Sam študij sicer v primerjavi s tehničnimi programi ni zelo zahteven, ampak je pa kljub temu študij in torej zahteva nadpovprečno inteligentno osebo. Ljudje ki delajo za minimalca za trakom so v povprečju brez izobrazbe ali pa imajo samo OŠ. Takšno nizko akademsko stanje je prostovoljna izbira posameznika in z njo drugače, kot na minimalcu in za trakom ne boš prišel do začetne službe. Je pa res, da smo na srečo v kapitalizmu, ki omogoča vsakemu, četudi nima pravno-formalne visoke izobrazbe, dobro delo, če le ta dokaže željo po učenju in napredovanju. Je pa res, da se večinski delež ljudi v proizvodni s svojim položajem sprijazni, ker se jim niti ne da učiti in rajši krivijo vse druge kot pa sebe za svoje slabe življenjske odločitve.
    2. Biti danes učitelj, v moderni dobi, ko ima skoraj vsak otrok že do 5. leta svoj pametni telefon ali tablico z vsemi “zanimivimi” in interaktivnimi igricami, je prekleto težko. Težko je otroka pri pouku stimulirati do zadostne mere, da dejansko posluša in sodeluje in da mu je zanimivo. Potem pa je tukaj še fenomen permisivne vzgoje in drugih neumnosti, kar se na koncu odraža v razvajenosti in neposlušnosti. Učitelji dejansko nimajo nobenega vzvoda pri vzgoji; iz učilnice otroka ne smeš poslati, preveč se ne smeš dreti, sicer lahko utrpi psihične traume, močneje za ramo ga ne smeš stisniti, sicer je to fizično izživljanje… dejansko so učitelji brez vsakršnega orodja za primere, ko posamezni otrok kvari učno uro. Verjetno je šele sedaj večina staršev videla, ko so bili dlje izpostavljeni svojim otrokom, kako zahtevno je to lahko… samo, da imajo učitelji po 20 in 30 učencev hkrati.
    3. Razumem starše, ki jamrajo koliko dela so imeli v času COVID19 ukrepov, še posebej pri nižjih razredih, ko otroci niso sposobni sami predelati vse vsebine. Priti domov iz službe ob 16h, 17h in se potem skoncentrirati z mirnimi živci na njihovo delo, ni lahko. Kako je pri kakšnih samohranilkah ali samohranilcih si sploh nočem predstavljati. Tako da delo, katerega so učiteljice dobronamerno naložile učencem, potem v veliki meri preide na obremenitev že tako obremenjenih staršev in zato tudi razumem njihovo nervozo.
    4. Problem, ki ga jaz vidim pri učiteljih, je predvsem razlika v njihovi kvaliteti in vloženem trudu. Ocenil bi, da je nekje 20% takih, ki se res potrudijo, da naredijo vsako uro zanimivo. Pripravijo razne pripomočke, interaktivne videe, aktivnosti, igre… torej res dvignejo nivo. 80% pa bi rekel, da je takih, ki ne vlagajo v neke novitete pri urah, temveč uporabljajo stare programe ali pa, še slabše, samo printajo učne liste. Je pa res, da se je potrebno vprašati, zakaj je temu tako, zakaj so tako velike razlike med tistimi, ki se trudijo in tistimi, ki samo še delajo po ustaljenem kopitu. Sam bi rekel, da je v sorazmerno nizkih plačah, ki nimajo nobene stimulacije glede na vložen trud. Verjamem, da bo marsikdo sedaj naprej vrgel dopust in res je, res ga imajo ogromno. A po drugi strani vsak gleda absolutno plačo na koncu meseca in ko enkrat učiteljice vidijo, da njihove sodelavke za bistveno manj dela dobijo enako plačilo, torej da ni nobene stimulacije glede na uspešnost razredov, potem prej ali slej večina mladih in nadobudnih učiteljic/učiteljev izgubi interes po izboljšavah. To je pač človeška narava.
    LPK

    1. Tuhtarije pravi:

      Hvala za izčrpen komentar. Zelo dobro in realistično ste napisali, nimam čisto nič za dodati. 🙂 Se čisto strinjam z vsem!

      1. Maja pravi:

        Oprostite, ampak ogromno dopusta? Kdo pa? Jaz ga imam 33 dni pri 17 letih delovne dobe (dva šoloobvezna otroka, nazivi itd – da niti nenaštevam, kako pridem do te številke). Je to res ogromno? Vse ostalo moram dodelati, med letom. Se pa strinjam, da v gospodarstvu marsikdo lahko počne kar želi z dopustom njegovih zaposlenih, vključno s skrajšanjem na minimalno število dni.

        1. Tuhtarije pravi:

          Se strinjam. Itak moramo vse nadoknadit, tko da nimamo čisto nič več dopusta kot ostali. Pa še porabiti ga ne moremo, kot si želimo.

  6. Tuhtarije pravi:

    Jasno sem napisala, da ne potrebujem komentarjev v smislu “pa najdi drug šiht”. Napisala sem tudi, da nisem podpisala za vse, kar je,tako kot tudi starsi ne “podpišejo” za vsako skrb za njihove otroke. Ker ne veš, kaj te čaka. Ja, v bistvu so učiteljske plače sramotno nizke. Zaradi tako mislečih ljudi kot ste vi,nastajajo taki zapisi. 😉

  7. Urbi pravi:

    No, jaz sem 20 let v zasebniskih vodah, s svojo firmo… Moja partnerka pa je učiteljica. Že ona sama kar nekaj let pove, da je 80% uciteljev lenuhov, ki pridejo v službo zato da so in da mine. Nepripravljeni, neodgovorni, raztreseni z mislimi pa že ob 10h dopoldne doma ali pa kje v bifeju ali gostilni. Moje skromno mnenje, ko sem kot izvajalec na veliko šolah opravljal storitve… Ne zelite si ga slišati, ker sem bolj direkten kot moja partnerka. Pridruzujem se mnenju, da je treba vse ucitelje za 2 leti premestit v gospodarsko panogo!!!! Sami morajo okusit dejstva, drugace so itak tolk prepotentni, da si ne dajo dopovedat kaksen luksus picijo

    1. Tuhtarije pravi:

      Hvala za (predvidevam) sarkastičen komentar. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja