Komu verjameš? (O osebnih trenerjih, angelskih terapevtih in ostalih amaterjih.)

Hej, ti! Imaš neizkoriščen potencial? Bi rad uresničil sanje? Si želiš zaslužka? Bi končno rad užival v službi? Ponujam ti novo delovno mesto.

KAJ: Poljubno. Lahko si karkoli, kar si želiš. Saj to že veš, a ne?

Predlagam ti naslednje poklice:
– osebni trener,
– mama bloger,
– svetlobni, mavrični, angelski ali bilokakšni terapevt,
– yoga master,
– spirit coach,
– influencer biločesa.

KJE: Na socialnih omrežjih. Predlagam Instagram.

KDAJ: Ko narediš mednarodno licenco, ki si si jo izmislil. Upoštevamo tvoje lastne izkušnje. Ne rabiš šole.

KAKO: Naredi lepe fotke, uporabi presete, izmisli si nek slogan, hashtage, uporabljaj točno določene besede, s katerimi boš nagovarjal svoj klan (npr. moje bejbike, pozitivčki, metuljčice, borci ipd.) in to počni nekaj časa.

Ta čas naredi kakšen IG TV, spiši kakšen esejček o svojem življenju, kako ti je uspelo priti iz teme v svetlobo, kako je bila težka preizkušnja res darilo, ustvari YT kanal in pridobi nekaj strastnih oboževalcev z nižjim IQ-jem, kot ga ima povprečen državljan.

ZAKAJ: Ker boš to delo opravljal z ljubeznijo, veseljem in v njem užival. To slednje je glavno.

 

O kom pišem, dragi bralci? Vam je morda kaj znano? 

O amaterjih, samooklicanih strokovnjakih s fiktivno licenco, slabšalno rečeno – mazačih, čarovnicah, šušmarjih oz. prodajalcih megle. 

Seveda sem namerno pretiravala v zgornjem opisu. Ali je daleč od resnice? Presodite sami.

Z naraščanjem priljubljenosti socialnih omrežjih narašča tudi možnost izbire. Če si včasih prosta delovna mesta iskal v časopisu, dekle našel v kinu, po sladkor šel v Avstrijo, po oblačila v Trst, danes lahko poklic ustvariš sam, fanta najdeš na Tinderju, sladkor naročiš na ekobioveganglutenfree virtualni trgovinici in oblačila na About You s 33 % popustom z izbrano kodico.

(Še zmer je kul it v Mirelo ali pa v avstrijski Primark. :D)

Najbolj, kar buri moje duhove, pa je možnost izbire “poklica.” Morda bi mi ob teh navednicah kateri od znanih influencerjev potrkal na vest, da zdaj pač obstajajo moderni poklici, ki jih prej ni bilo.

 

social-media-influencer-is-not-a-real-job-change-my-38425533

V redu.

Zaradi tovrstnih poklicev ostali postajajo razvrednoteni. 

Pa ne kažem s prstom samo na t.i. influencerje. Socialna omrežja so velikokrat samo medij za usluge, ki jih prodajajo.

Govora je o DEPROFESIONALIZACIJI. 

Ljudje brez fakultete šarijo po psihi svojih klientov, oblikujejo čvrste zadnjice, pišejo kuharske recepte, fotkajo svojega malčka, kako uporablja Montessori material, ustvarjajo “online course” in po možnosti trdijo, da ne rabiš izobrazbe, ampak moraš “dat nekej čez” da lahko svetuješ oz. pomagaš drugim. 

Ja, po eni strani razumem.

Najbolj se ti lahko nekdo približa nekdo, ki je že doživel nekaj takšnega kot ti. Vsak, ki ima težave, bi bil verjetno vesel pomoči. Da ugotovi, da ni sam v tem “dreku”. Da mu nekdo poda prijateljski, bodrilni nasvet. Po mojem mnenju, pa je to tudi vse.

Ljudje, ki resnično potrebujejo pomoč, si najbolj na svetu želijo, da gre njihovo življenje na bolje. V ta namen so pripravljeni storiti marsikaj. Marsikdo pa na njihov račun služi vrtoglave vsote.

Na živce mi gre, da t.i prodajalci megle opravijo seminarje, delavnice, izobraževanja, kvazi izpite in postanejo neki novodobni terapevti in po možnosti za storitev pričakujejo še mastno plačilo.

Raje ne bom javno omenjala ljudi, za katere sem prepričana in sem tudi že iz ust bližnjih izvedela, za njihovo temačno plat. Mi bo takoj kdo pisaril, napadel in trdil, da njegovo delo prinaša bogate rezultate. Samo vprašajmo njegove sledilce!

 

shutterstock_1022883928.jpg

 

Prepričana sem, da obstaja večje število ljudi, ki so izdali knjige (no, khm, pomagali so jim ghostwriter-ji – to je nekdo, ki piše namesto tebe), ustvarili YT kanal, nudijo individualna svetovanja in predavajo množicam. Ja, vse to je možno brez kakršnekoli dejanske izobrazbe. Ja, vse to se dogaja tudi v Sloveniji.

Morda bi me kdo v tem trenutku napadel: “Ja, pa sej ne rabiš šole.”

Zakaj bi hodil na faks? Diplomo ima že itak vsak. Opraviš dva mednarodna seminarja, intenzivni vikend and you are ready to go!

Ja, res ne rabiš šole, če prodajaš meglo.

Zagotovo obstajajo ljudje, ki so naredili srednje šole, fakultete, imajo v žepu doktorate in prodajajo meglo. Zagotovo obstajajo tudi ljudje, ki niso naredili bajnih izobraževalnih programov in ne prodajajo megle. Zagotovo obstajajo dobri režiserji, igralci brez tistih igralskih akademij, trenerji brez DIF-a, učitelji brez PEF-a, keramičarji brez osnovne šole in tako dalje. Upam, da ti tudi angelski terapevt pomaga in te ne obere za petsto evrov.

Hej, ti!
Si v zgornjem odlomku začutil morda kanček empatije do ljudi brez strokovne izobrazbe, ki pomagajo drugim?

To, vidiš!

Komu verjameš?

Nasvet? Upoštevaj kmečko logiko.

Živijo, kmečka logika. Zanima me, ali je Francka Novak, kljub temu, da je naredila dva letnika DIF-a in 10 let trenirala atletiko, pooblaščena, da izda knjižico receptov, v kateri je na 90. straneh polno čudovitih sličic, receptov in v opisu postopka pet enostavčnih povedi, kako namazati chia marmelado in kozje maslo na polnozrnati rižev vafelj.

Ha! Ne vem, če kmečka logika v tem modernem svetu z modernimi poklici še obstaja.

Oj, kmečka logika. Prijateljica Poldka mi je zadnjič rekla, da je bila pri Shashi Lapeoqwhstiy v Ljubljani. Menda naj bi že ozdravila hudo bolne. Uravna ti čakre. Pa pove ti, kateri priimek bi pristajal tvojemu imenu. Poldka je rekla, da se bo šla preimenovat v Helianthus annuus. V slovenščini to pomeni Navadna sončnica. Menda, naj bi bila zaradi tega bolj plodna. Poldka namreč že sedmo leto ne more zanositi. Ko sem to Shasho poguglala, mi je ven vrglo njeno magistrsko nalogo. Končala je namreč fakulteto za medicino.

Pred desetletji so verjeli, da bomo v 21. stoletju že uporabljali leteče avtomobile in za vikend hodili na Mars.

Danes pa ne vem, ali naj Francki Novak, bivši športnici in DIF-ovki, zvezdi na Instagramu z dvajsettisoč sledilci, hasthagom #perfectbooty, zvestimi komentatorji, dvakratno naklado njene kuharske knjižice, novim fitnes pripomočkom z njenim podpisom, FB skupini Franckine športnice, kjer dekleta objavljajo preoblikovane teleščke po njenem fitbodypump programu, verjamem.

Kako naj človek ve, kaj je prav in kaj ne.

Ali veš, da za preoblikovanje postave ne delaš samo vaj za zadnjico? Da za hujšanje ne rabiš teči maratonske razdalje? Da pri raztezanju hrbtenice, ko s trebuhom ležiš na površini, ne smeš hkrati dvigniti rok in nog, ker si lahko zakleneš hrbtenico? Ali veš, da kristaloterapija nate vpliva le kratek čas, ker ti vzbuja občutke takojšnjega zadovoljstva, saj se nekdo ukvarja s tabo? Ali veš, da za “poštimat podstrešje”, ni dovolj le razumevanje partnerskih odnosov ali razreševanje travm na predoperativni stopnji.

Hej, ti!
Ali si dobil občutek, da v zgornjem odstavku govorim resnična dejstva?

Komu verjameš?

 

#tuhtarije

#zavsekiimajopreveččasa

#hej,ti

#masterwriterLondonlicense2018

#neznamvejcuporablatpazanikatrodilnika

 

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja