Promocija duhovnosti, manifestacija in ostale cvetke

Zagotovo ste že slišali za knjige Skrivnost, Čarobnost, Moč, Junak, avtorice Rhonde Byrne? Ali pa prebrali kakšno delo od Louise Hay?

Moč pozitivnega mišljenja že dolgo buri duhove. Spomnim, ko sem pri svojih 16. letih raziskovala knjižnico in zašla do oddelka “poljudna psihologija”. Takrat je bila Skrivnost izredno popularna, posneli so tudi istoimenski dokumentarni film. Še vedno ne veste, o čem govorim?

UVOD V “DUHOVNOST”

Ste že slišali za “zakon privlačnosti“, ki govori o tem, da lahko v življenje privlačimo to, kar si želimo?

Pri 16. letih sem tako po prebrani knjigi in ogledu filma začela prakticirati ta zakon. Zadeva je delovala, učni uspeh se mi je izboljšal in sprejeta sem bila na želeno fakulteto.

Ha ha ha.

Seveda se je zgodila kakšna nepričakovana zadevica. Spomnim se, da sem pri uri geografije razmišljala, da s seboj nimam geotrikotnika, ki bi ga nujno potrebovala za preizkus znanja. Naslednjo uro pri kemiji se usedem na stol, povlečem tisto desko izpod mize in ta-ram! Pred mano se je pojavil geotrikotnik. Zakon privlačnosti deluje!

Kljub magičnemu zakonu, tuhtanju, pisanju in risanju v zvezek, predajanju vizualicijskim tehnikam, spuščanju misli v vesolje, še vedno nisem blestela v šoli in nisem imela fanta z novim avtom.

Na zakon privlačnosti sem pozabila, še vedno pa sem rada brskala za knjigami poljudne psihologije.

Verjetno me je tudi domače okolje rahlo potegnilo v te sfere. Angelske karte, kristali, aura, čakre! You name it.

Bi zgoraj omenjene reči lahko oklicala kot duhovne?

KAJ JE DUHOVNOST?

Wikipedija pravi, da je to stanje zavesti, v katerem se človek predaja odkrivanju svojega bitja in duha.

Duhovnost je lahko iskanje smisla v življenju, iskanje povezave z “božanskim”, osebna rast, premagovanje trpljenja, razsvetljenje in vera, da nemogoče postane mogoče. Poznamo duhovne prakse, kot so: meditacija, molitev, delo z energijami, kontemplacija, rituali, služenje itd. (vir)

Je “zakon privlačnosti” duhovnost?

NEW AGE

New age je vrsta duhovnih ali verskih prepričanj, ki so se v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja hitro razširile v zahodni družbi. “New age pa je na zahodu zato tako dobro uspel, ker je zamenjal svojo indijsko garderobo za dostojanstveno poslovno obleko in se pri prehodu iz vzhoda na zahod skril za veliko bolj prijetno masko samoizpopolnjevanja in razširjanja zavesti in se le redko razglašal kot religija.” (vir)

Kaj so torej new age prakse? So to angelske karte, theta healing, regresija, kanaliziranje sporočil iz onostranstva in seveda najbolj opevani zakon privlačnosti? Je new age tisto, kar se ne šteje med veroizpovedi?

KAJ NI DUHOVNOST?

Kaj se zgodi, če si bil premlad za take stvari in preveč firbčen? Danes imam mnenje o duhovnosti, o tisti, ki pridobiva množice ljudi. O duhovnosti, ki izrablja stiske ljudi, jim prazni denarnice in obljublja, da nas bo pozitiven “mindset” rešil lastnih težav. O duhovnosti, ki je že skorajda toksična.

PROMOCIJA DUHOVNOSTI

Z naraščanjem popularnosti socialnih omrežij, katerih bistvo je, da takoj dobiš želene informacije, je naraslo tudi zanimanje za duhovnost. Ljudje se zelo dobro zavedajo, da promoviranje duhovnosti obrodi dobre sadove.

Prvič sem preko FB-ja izvedela za M. D. Nekatere njene ideje so me spominjale na čtivo Louise Hay. Ampak ona je šla dlje. Ljubezen do sebe, partnerski odnosi, notranja moč, družinski vzorci, sporočila iz vesolje ipd. Verjetno je takrat obstajalo še mnogo drugih duhovnih svetovalk, ona mi je zgolj padla v oči. OK, razumem, duhovnost, pa to. Napišeš nekaj knjig, vsako omeniš na koncu videposnetka in dobro se prodajajo. Promocija duhovnosti se tu šele začenja.

FB počasi postaja zastarel, v ospredju sta Tik Tok in Instagram. Na slednjem sem odkrila pravo morje duhovnih mojstrov in mojstric. Najbolj mi je v oči padla T. D, ki je medij za sporočila iz duhovnega sveta. Medijstvo in kanaliziranje sporočil je še ena duhovna praksa, ki je postala izredno popularna. Preko medija dobiš sporočilo od duhovnega vodstva, angelov, preminulih oseb, ki ti predajo zate pomembne informacije. Pazi to! Zdaj se medijstva oz. “kanaliziranja sporočih” lahko tudi naučiš. Seveda to ni zastonj in kdor si želi povrniti stroške, mora postaviti visoko ceno svojih storitev.

Daleč stran od duhovnosti nas zapelje promocija. Že imaš kanaliziran koledar za letošnje leto? Rokovnik? Mandale? Angelske karte? Sveti izloček človeške ribice? Dišeče palčke lesa fižolovih prekel? Kadilo peteršiljevih listov, nabranih ob polnoči na polno luno? Joni jajčka in olje posvečenih sardel?

Da, jasno mi je, da mora imeti vsaka stvar svoj “merch” oz. promocijski material. Pozabite na lončke in majice z napisi …

Ugotavljam, da je birmansko darilo in vsakotedenski drobiš za puščco cenejši kot eno kanalizirano sporočilo na leto.

PASTI DUHOVNOSTI

Naše misli imajo moč. To je dejstvo. Vsi poznamo pozitivno in negativno razmišljanje. Ampak naše misli imajo takšno moč, da z njimi ustvarjamo želene situacije! Tvoje vibracije kreirajo tvoje življenje! Si poskusil z manifestacijo, ki je v resnici le drugo ime za zakon privlačnosti? Dobre misli ustvarjajo pozitivne situacije.

Uf.

Toreeeeej s slabimi mislimi ustvarimo negativne situacije? Smo si v bistvu krivi sami? Ali pa se je tako odločila naša duša, še preden smo se rodili?

Tovrstna prepričanja so lahko šele začetna točka za toksično pozitivnost. Občutek imam, da t.i. duhovni mojstri čustva žalosti, strahu in jeze označujejo kot nekaj, kar ima nizko vibracijo. Tvoja čustva, tesnoba in stresne situacije ti preprečujejo pot do uresničitve. Vesoljne energije pač ne marajo milih jer in kislih cmer.

Bojim se duhovnosti, ki nagovarja posameznika, da je on sam odgovoren za dogajanje v svojem življenju.

Tjaša, ki je medij za duhovna sporočila, je na svojem IG profilu napisala objavo z naslovom “Zato se ustvari bolezen”.

Če je tvoje telo šibko, pomeni, da je tvoj odnos do sebe šibak. Če želiš imeti močnejše in bolj zdravo telo, moraš imeti močnejši stik s seboj. Bolezenska stanja niso nič drugega kot pokazatelj, kako močno potrebuješ samega sebe. Če je tvoje telo šibkega zdravja, je to znak, da moraš izfraditi močnejši odnos s seboj in namesto tega, da odgovornost za zadovoljitev svojih potreb postavljaš zunaj sebe, v roke drugih ljudi, to odgovornost prevzameš sam. Odgovornost pa je v resnici moč. Ko začneš sam sebi dajati to, kar potrebuješ, se tvoj odnos s seboj okrepi, posledično se okrepi tvoje telo in bolezen izgine. Tvoje telo ne potrebuje bolezni. Bolezen se ustvari, ko pozabiš nase in izgubiš stik s seboj. Ko boš tako pogledal na svoja bolezenska stanja, se bolezni ne boš več bal, saj boš vedel, da se je bolezen ustvarila zato, ker si izgubil stik s seboj. Zdravje telesa se bo povrnilo, ko boš ta stik ponovno vzpostavil.

(vir)

Da, bolezen se pojavi, če izgubiš stik s samim s seboj. Ni pa to pravilo. Zdaleč od tega. Tudi če izgubiš stik s samim seboj, se mora verjetno zgoditi še polno drugih stvari, ki vplivajo na to, da boš zbolel.

Znana rahlo poduhovljena prepričanja, kot so “tvoje misli ustvarjajo tvoje življenje”, “vse se zgodi z razlogom”, “tvoja duša se je tako odločila”, “ni ti usojeno”, zvenijo popolnoma brez vsakršne podlage in so za človeka, ki se spopada z resnimi težavami, lahko zelo škodljiva.

Si res vse okoliščine izberemo sami, ker smo dovolj močni, da jih preživimo? Da so to lekcije, ki jih bomo zmogli predelati, drugače jih ne bi dobili?

Mhm. Vsak mesec je nekaj tistih, ki ne zmorejo, zlasti v prazničnem času.

Če svojih težav enostavno reees ne zmoreš rešiti, so morda kriva prejšnja življenja. Žal karma ni na tvoji strani in znova si se rodil, da boš preizkusil vso bedo tega sveta.

“Ko torej iščemo vzrok, zakaj se nam nekaj v zdajšnjem življenju dogaja, navadno najprej pridemo do nekega prejšnjega življenja, kjer smo bili žrtev. Zgodila se nam je travma, kar pomeni, da smo bili udeleženi v situaciji, ki je bila za nas stresna oz. celo nesprejemljiva. Ravno zaradi nesprejemanja tedanje situacije so v nas ostala zakrčena čustva, ki jih je zdaj priporočljivo sprostiti. Za razrešitev zdajšnjega problema je večkrat dovolj, da razrešimo to prejšnje življenje. Če pa temu ni tako, je potrebno potovati še dlje nazaj po prejšnjih življenjih, da pridemo do pravega prvotnega vzroka. Navadno pridemo do tega, da smo nekoč izrabljali svojo moč: bili vzvišeni, kontrolirali ali nadvladovali ljudi okrog sebe, jih fizično, psihično ali kako drugače zlorabljali. Ko razrešimo to »semensko« življenje, se razreši celoten karmični niz.” (vir)

REŠEVANJE TEŽAV

Ko sem nekoč imela težave z neko osebo, mi je bilo svetovano, da naj okrog sebe naredim energijski mehurček. Z rokami navidezno trikrat oblikujem mehurček in tako preprečim, da bi tista oseba name delovala negativno.

Škoda, ker mi takrat nihče ni dal lekcije, kako postaviti meje.

Marjan Ogorevc, znani slovenski bioenergetik, pravi da so vse naše težave, fizične in psihične bolezni, travme, naša usoda, … rezultat povratnega delovanja Vesolja – našega okolja: Kakor seješ, tako boš žel! V članku je napisal slednje:

“Kdaj boste vedeli ali ste že vse napravili? Takrat, ko ne boste navezani na nič materialnega ali duhovnega, vas nič in nihče ne more več razjeziti, razžalostiti, užaliti ali na kakršenkoli drugi način prizadeti, ne potrebujete več imeti prav in v to prepričevati druge. To pomeni, da znotraj sebe nimate več nobenega programa, ki bi reagiral na izzive od zunaj. Do takrat pa nam vsem skupaj zlepa ne bo zmanjkalo dela.”

ZAKLJUČEK

Verjetno ima duhovnost neke pozitivne plati. Sama izvajam meditacije, kdaj pa kdaj nosim obesek iz kristalov ali si povem kakšen pozitiven stavek. Zase osebno ne bi rekla, da izvajam kakršnekoli duhovne prakse. To objavo sem se odločila spisati, ker želim ozaveščati o skritih pasteh duhovnosti in deljenju poenostavljenih nasvetov brez strokovne podlage.

Večkrat sem tuhtala o teh stvareh, zlasti kadar sem imela v življenju težke izzive, ob katerih so mi znanci zelo radi svetovali to in ono osebo, ki bi mi lahko pomaga ali pa so me odslovili z enim izmed “vse se zgodi” prepričanjem. Vsi ti dogodki so v meni sprožili jezo, ki sem jo lahko pretvorila v to objavo. Lahko je s*ati s polno ritjo in nekomu nakladati, če je tebi uspelo, bo tudi meni.

Moj namen ni, da bi kogarkoli spreobrnila (ha ha), upam pa, da komu odpremu oči. Seveda ni vse tako črno-belo kot se morda v tej objavi tako bere. Menda naj bi imel omenjeni Marjanc Ogorevc zelo dobre rezultate pri svojih pacientih. Pa vendar me potem nekaj njegovih besed takoj in tako zmoti, da ga omenim na svojem blogu.

Dragi bralec, nisi žrtev vesoljnih energij ali svojega razmišljanja, prejšnjih življenj ali karmičnih dolgov. S*hit happens! Ne zgodi se vse z razlogom. Vseeno pa ti svetujem, da prebereš …

“MANIFESTACIJA A LA TUHTARIJE”

Usedla sem se na kavč v Lesnini in manifestirala dnevno sobo. Dobre misli sem poslala v vesolje in zdaj od mene ni več odvisen rezultat. Najbolje je manifestirati ob sredah, saj je takrat planetarna poravnava v znamenju delfina.

Doma se usedite na podlogo za telovadbo, odprite dnevnik, prižgite cvetove vrtnic in dlako deset dni starega pasjega mladiča. Vonj odganja slabo energijo in čisti prostor. V poljubno telesno odprtino vstavite poldragi kamen ali prodnike iz reke Save. Atomi, ki se nahajajo v kamnu bodo zavibrirali v skladu z vašim telesom.

Ob soju dišečih sveč iz maščobe rečnih lignjev vrzite karte Črnega Petra ali Enke. Če vam kakšna karta pade iz rok, preberite navodila igre. Postavite namero ali se dotaknite vseh kart. Kjer začutite vibracijo, tam se ustavite z rokami. Tista karta predstavlja prihodnost.

S seboj vedno nosite informirano flaško z angelskim potiskom in kanalizirano knjigo za leto 2023. Nikoli ne veste, kdaj boste ponesreči padli v kanalizacijo in boste od dolgčasa in čakanja na pomoč začeli brati omenjeno knjigo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja