Zgodovina menstruacije

Uh! Kako šokanten naslov. 😀

Že večkrat sem se vprašala, kako so včasih ženske “hendlale” menstruacijo. Pač, resno. Zdi se mi, da je to še vedno (za nekatere) tabu tema. Ko te tako boli trebuh, da komajda stojiš, brskaš po torbici za Lekadoli, če te kdo kaj vpraša, pa šepneš “menstra, a veš.”

JA, KOJI K*!

DANES IN JUTRI TER MOGOČE ŠE POJUTRIŠNJEM SE NE BOM PREVEČ PREMIKALA, SKAKALA, UDELEŽEVALA KAKRŠNIHKOLI AKTIVNOSTI, KER MI TEČE KRI VEN!!

P.S: Država, lahko mi častiš vložke. Delodajalec, lahko bi mi pripadal dan frej.

HEHE.

Jaz sem na menstruacijo v najstniških letih gledala kot največji nepotrebni problem na svetu. (Pha, pa takrat me sploh ni nič še bolelo.) Najbolj nerodno mi je bilo iti v trgovino po vložke. Že ko sem prišla do police z omenjeno vsebino, mi je butnila kri v faco. In kaj šele, ko sem šla do blagajne. Zdej bojo pa vsi vedl!
No, potem mi je bilo malo lažje, ko so izumili “tiktak” oz. hitre blagajne. HAHA.
In potem v šoli na WC-ju. Ko so vsi navzoči na stranišču lahko prisluhnili zvokom odpiranja vložka. (Se mi zdi, da bolj nazorna ne morem biti.) Meni je bilo takooooo nerodno. In potem še pogovori o tem, kdo uporablja vložke in kdo tampone. Mislila sem, da nikoli v življenju ne bom spravila tiste reči noter. FUJ! Kako to sploh narediš?

Seveda sem potem odkrila več tehnik, kako omiliti menstruacijsko krizo. Črne hlače, potem si lahko zavežeš jopico/pulover okoli pasu, zato da si zakriješ zadnjo plat, če slučajno pride čez hlače, da se ne vidi, dodatne skrivne gatke v torbi, nočni vložek podnevi za vsak slučaj, nošenje vložka že par dni prej, da te slučajno nič ne preseneti ipd.
Ko se tega zdaj spominjam, mi je res smešno. Kakšne kolobocije okrog 5 ml krvi!

Ko sem še delala v trgovini z oblačili, je enkrat ena stranka rekla, da ima v torbici vedno dodatne pajkice. Zato ker ima tako močne menstruacije, da se ji pozna čez hlače. A veste, kaj sem si mislila. Res legenda, da je to povedala na glas. Potem je še podrobno opisala, kako se ji je to enkrat zgodilo na potovanju.

No, zdaj pa iz osebnih praktičnih izkušenj k teoretičnemu delu. Kako so se včasih ženske spopadale s tem in kakšen odnos imajo do menstruacije drugod po svetu. A ni to zanimiva stvar, no? Ali veste, da je neka ženska celo doktorirala iz menstruacije v antični Grčiji!

BILO JE NEKOČ …

Menda so imele ženske včasih blažje menstruacije. Razlog je tičal v slabem prehranjevanju, v menopavzo pa so ženske vstopile pri štiridesetih. Dandanes se to zgodi pri petdesetih. Če vam kakšna ženska pojamra, da jo “obliva”. No, potem je to to. Beži stran.

Hec.

Nekateri zgodovinarji menijo, da so Egipčani izdelovali tampone in vložke  iz papirusa, Grki iz koščkov lesa, ki so jih zavili v tkanino, Rimljani pa so jih naredili iz volne.
O menstruaciji sicer ni veliko podatkov. Večinoma so ženske prosto krvavele v oblačila, ki so jih imele na sebi. Nekje v srednjem veku so kot zaščito uporabljale razne krpe ali podoben vpojen material.
Sama sem nekaj časa nazaj zasledila, da so ženske pod svojim krilom imele še eno krilo, ki so si ga namestile v spodnje hlače. Ko je bil del krila okrvavljen, so uporabile drug del krila.

Konec 19. stoletja so ugotovili, da takšen način ni bil ravno higieničen. Začela se je doba menstrualnih produktov. Med 1890 in 1970 so ženske lahko kupile pralne vložke, ki so bili pritrjeni na pas.

hoosier-sanitary-belt_large.jpg

 

Leta 1888 so na trgu prvič znašli vložki za enkratno uporabo. V tem obdobju so ženske začele uporabljati povoje iz kaše. To je bil izredno vpojen material, ki je služil kot povoj za ranjene vojake.

Rezultat iskanja slik za listers towels

(prvi vložki –  Lister’s towels)

 

Kaj pa tamponi?

Leta 1929 je dr. Earle Haas izumil prvi tampon. Izdelal je bombažni čep, ki si ga vstavil z dvema kartonskima cevkama. Idejo je dobil od svoje prijateljice …

Povezana slika

 

 

V 70. letih prejšnjega stoletja so na trg prišli t.i. samolepilni vložki, kot jih poznamo danes.

In?

Dandanes pa poleg tamponov in vložkov obstajajo še menstrualne skodelice in pralni vložki. Če koga zanima kaj več, lahko kar pogugla. Menda naj bi bile te skodelice zelo priročne in zdržale okoli 8 ur bivanja tam notri. Ne znam si predstavljati in si tudi ne upam, kako je potem, če si moraš to zamenjati, ko nisi doma. Kako potem umiješ to skodelico? Jo prekuhaš? Ali pa če imaš pralne vložke. A moraš potem to na roke oprat?

Menstruacija po svetu

Razumevanje menstruacije se še dandanes razlikuje. V nekaterih odročnih vaseh (zlasti v Afriki) ženske nimajo dostopa do menstrualnih produktov, menstruacijo pa obravnavajo kot nekaj negativnega, sramotnega. Če kdo koga zanima, si lahko ogleda izredno zanimiv posnetek o menstruaciji v Keniji.

 

Epilog

O menstruaciji skozi zgodovino sem na internetu našla izredno malo podatkov. Očitno je tisti čas v mesecu včasih ljudem (verjetno bolj moškim) buril duhove. Škoda, ker se iz tako vsakdanje stvari še vedno govori bolj po tihem, naskrivaj, kot da je to neko nujno zlo.
Mislim, halo? Tam v Afriki ženske pošiljajo nekam v samoto in se jih izogibajo. Desci, brez žensk vas sploh ne bi bilo. Mislim, nas tudi ne. Ne delam se neke feministke , ampak zdi se mi “kul”, če lahko o tem javno pišem, pa da se malo izobrazimo, kaj vse so doživljale naše prednice.
A bi recimo upali vprašati svoje babice, kako so se spoprijemale s tem?

No, dovolj o tej temi. Mogoče bi lahko napisala še kakšno samostojno objavo o PMS-ju?

😀

 

 

VIRI:

https://helloclue.com/articles/culture/what-was-it-like-to-get-your-period-in-ancient-greece

https://www.knixteen.com/blogs/the-rag/the-history-of-periods

http://www.mum.org/Tampaxpatent.htm

https://www.kilmerhouse.com/2008/02/the-product-that-dared-not-speak-its-name

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja