Imaš težave z želodcem? Dobrodošel. (Vse o gastritisu in še več.)

Do 18. leta se nisem zavedala obstoja tega organa, dokler se nisem nekega večera napila z limoncami. Nekaj me je začelo boleti v prsnem košu. Mislila sem, da me je motila kost od modrca. No, naslednjega zmačkanega jutra sem izvedela, kje je lociran želodec.

Želodec zna izredno boleti. Tako kot glava ali zobje. Ne zavedaš se ga, dokler te ne opozori.

Naslednjič me je bolel na začetku študija. Nekaj dni sem se čudno počutila. Za vikend sem odšla do dežurne ambulante, kjer me je prevelika gneča odvrnila od čakanja in odpravila sem se do lekarne. Farmacevtka mi je ponudila Iberogast. Magična tekočina. Nekajkrat je delovala. Čez dve leti sem odšla na izmenjavo. Zadeve so se stopnjevale. Zdravnico sem komajda prepričala, da nisem “pregnant” in da me boli želodec. Predpisali so mi verjetno nekaj podobnega kot je Nolpaza in stvar se še vedno ni umirila. Takrat še nisem doumela, da moraš take vrste tablet vzeti vsak dan in to nujno vsaj pol ure pred obrokom. Želodec me je tako močno bolel, da sem nekega dne odšla do dežurne ambulante, kjer so mi (hvala bogu, to se ne zgodi kar tako), zdravilo dali v žilo. Stvar se je umirila in pozabila sem na tovrstne težave.

Želodec me je nato bolel še velikokrat. Včasih na nekaj mesecev, nato vsak mesec, nato pa že kar na tedenski ravni. Bolel me je ob menstruaciji, ob stresnih dogodkih, po sumljivih obrokih ali pa kar tako.

Mogoče se to sliši bolj žalostno, ampak ko imaš enkrat zje*an želodec, se zadeve znajo hitro ponoviti.

ZAKAJ?

Pri sebi sem opazila, da so bile želodčne težave največkrat posledica stresa. Že ptički čivkajo o psihosomatskih boleznih. Ampak kako ima lahko tako mlada punca že takšne težave?

KAJ?

Seveda na delovanje želodca vpliva prehrana. Najprej se ustavimo pri nečem drugem.

Pri nesteroidnih protivnetnih zdravilih (angl. NSAID). Ti zavirajo nastanek prostaglandinov, kar vodi v zmanjšanje količine mukusa ter bikarbonatov, ki so pomembni za zaščito želodčne sluznice. Tako je sluznica bolj izpostavljena škodljivim vplivom želodčne kisline in pepsina. (vir)

Te je po Nalgesinu ali Ibuprofenu kdaj bolel želodec?

I feel you.

Vem, da včasih ne gre brez tovrstnih zdravil. Včasih jih je treba jemati tudi dlje časa. Najbolje jih je menda vzeti po obroku. Če si pač tak kot jaz, se moraš NSAID-om začeti izogibati .

ZBUDIL SE JE ŽOLČ …

Nekega večera se mi je vsebina žolča izlila v želodec. Kar tako. Brez opozoril. Mogoče zato, ker sem jemala visoko dozo Nolpaze že nekaj časa. (Želodec ne sme postati bazičen. Kislina pač more biti. Moja amaterska teorija.) Morda kar tako. Ne vem. V žilo so mi dali zdravilo. Komajda mi je pomagalo. Samoplačniško sem šla na gastroskopijo, ker bi sicer datum dobila šele čez pol leta. No, šele tam sem izvedela, da se je zbudil žolč, če ne bi pač v nevednosti bila še nekaj časa. Predpisali so mi Ursofalk, ki je sicer namenjen raztapljanjem žolčnih kamnov. Če sem ga vzela podnevi, mi ponoči ni bilo slabo, če sem ga vzela ponoči, mi podnevi ni bilo slabo. Žal sem šele nekaj časa zatem pri drugem zdravniku izvedela, da lahko vzamem tudi dva na dan.

Izredno obupana sem odgovore iskala tudi v skupinah po FB-ju. Našla sem skupino, kjer so razpravljali samo o težavah z žolčem. Svetovali so pitje indijskega trpotca in tablete, ki sem jih že jemala.

Ta dva meseca sem poskusila izbrisati iz svojega življenja. Danes mi je žal, da si nisem vzela več bolniške. Štirje dnevi v dveh mesecih? Brezveze.

Študirala sem, kaj naj jem in koliko časa po jedi mi je postalo slabo. Včasih me je tako bolel želodec, da sem komajda hodila. V šoli sem najverjetneje izgledala kot robot, največ sem sedela (in to pri urah pouka, ki naj bi bile drugače zelo dinamične).

Brala sem tudi o tem, da je pomembno, kako spiš. Meni je vseeno ustrezalo ležati na desni strani.

GASTROSKOPIJA

Pregled, ki bo pokazal stanje v tvojem želodcu, se imenuje gastroskopija. Nanj čakaš lahko mesece. Je izredno neprijeten, saj ti morajo do želodca spraviti majhno cevko s kamero. Pregleda je hitro konec, večinoma traja dve minuti. Najbolj vesel si lahko, če ti odkrijejo bakterijo. Dobiš zdravila in nato je vse v redu. Recimo. 😀 Bolj zakomplicirano je, če imaš že razne ranice, praskice in morda za piko na i še hernijo. 😀

PREPOVEDANA HRANA

Vsak mora sam ugotoviti, kaj njegovemu želodcu ustreza in kaj ne. Najpogostejša hrana in pijača, ki pa zagotovo ne ustreza večini oz. jo odsvetujem, je:

1. ALKOHOL

Izogibaj se ga v velikem loku. Resno.

2. SLADKARIJE

Khm.

3. KISLE STVARI

Pač, klasika – paradižnik, pomaranče, mandarine, kumarice, limone.

Izogibam se še gaziranim pijačam, sokovom, pekočim začimbam, ocvrtim jedem, mleku in rdečemu mesu.

Zagotovo se ti bo nekoč zgodilo, da boš prišel na neko zabavo, piknik, rojstni dan, karkoli in tam bo polna miza dobrot. Vsi se zadovoljno mastijo, tebi pa se cedijo sline. Oh, saj se bom samo danes prekršil. NE! Ne jej nečesa samo zaradi tega, ker ti v tistem trenutku paše.

Na začetku sem imela občutek, da me moj želodec kaznuje. Saj ničesar užitnega ne smem jesti!

KAJ LAHKO SPLOH JEŠ?

No, jesti moraš redno. Če ne se, kislina samo izloča in je še slabše.

Ko je hudo, sem jedla riž in piščanca. Če ne veš, kaj ti ustreza ali ne, začni z eno jedjo in s tem poskusi zdržati nekaj dni. Ko gre na bolje, začni z drugo jedjo.

Želodec je poln kisline, ki jo potrebujemo za prebavljanje. Če imaš preveč kisline, jo moraš zmanjšati. Dobro je, da se izogibaš jedem, ki imajo nizek ph.

KAJ USTREZA MENI?

Odkrila sem, da po polenti nimam težav. Že pol leta skoraj vsak dan za zajtrk jem polento. OMG. Vem. Navadiš se.

Od mesa jem piščanca in purana, rib tako ali tako ne maram. Ugotovila sem, da obstajajo tudi piščančji čevapčiči, pleskavice in mleto meso. Njama! Meni osebno rdeče meso ne odgovarja. Je težko, v kombinaciji z žarom pa povzroči pravo malo zmedo v želodcu.

Nekaj časa sem vztrajala pri izredno strogi dieti. Brez glutena in mlečnih izdelkov. Iskreno, bila sem še bolj nesrečna. Sama pri glutenu nisem opazila razlike, izmed mlečnih izdelkov pa mi mleko in jogurt občasno povzročata težave.

Kuhana zelenjava.

Čežana. Kompot.

Sadja pojem bolj malo. Banane imam najraje, pa mi žal tudi ne ustrezajo, večkrat se mi kolca po meloni. 😀

KAKO POZDRAVITI GASTRITIS?

Menda naj bi pomagali neki določeni čaji, medtem ko mi je nek zdravnik svetoval, naj ne pijem ničesar razen vode. Pijem toplo vodo. 😀

Z redno dieto oz. izogibanjem živil, ki tvojemu želodcu ne ustrezajo.

Z zdravili. Največkrat predpišejo Nolpazo ali Emozul. To sta zaviralca protonske črpalke – najbolj učinkovito zdravilo za zdravljenje želodčnih težav. Večinoma najprej predpišejo Nolpazo. Pri nekem drugem zdravniku sem pojamrala, da mi ta ne ustreza in dobila sem Emozul.

Poleg omenjenih zaviralcev predpisujejo še antacide (npr. Rupurut), ki delujejo le na kratek rok. V lekarni se je v zadnjem času nabralo veliko zdravil, ki so na voljo tudi brez recepta. Sama sem poskusila Reflustat in kapljice sladkega korena. Slednje mi niso ustrezale.

Z bolj umirjenim življenjem.

Odkrila sem tudi knjigo o zdravljenju gastritisa. V FB skupinah (kjer razpravljajo o gastritisu) jo zelo priporočajo. Naročila sem in jo prebrala. V njej najdeš razlago, sezname živil, recepte in še nekaj alternativnih nasvetov.

Naročila sem tudi v neki ambulanti za bolezni prebavil. Seveda vse samoplačniško. Zdravnik je kot eno izmed možnosti (o kateri so poročali njegovi pacienti), predlagal pitje zeljnega soka. Kupiš navadno zelje, ga zmiksaš in piješ naslednji dan ali dva. Sliši se ogabno. Meni je izredno pomagalo. Vendar s tem ni pametno pretiravati (je rekel tretji zdravnik).

S prehranskimi dodatki?

V zgoraj omenjeni knjigi in profesionalnem guglanju sem odkrila nekaj obetajočih dodatkov. Naročila sem DGL kapsule, ki niso ravno najbolj poceni. Vsebujejo kombinacije rastlinskih izvlečkov, ki naj bi zaščitile želodčno sluznico. Pomagal naj bi tudi rdeči brest, L-glutamin, cink karnozin in aloe vera. Teh nisem poskusila.

DANES

Gastritis trenutno obvladujem. Želodčna sluznica naj bi menda potrebovala vsaj tri mesece, da se pozdravi. Tri mesece brez motenj. Meni ni uspelo tega. Največkrat so me premamile sladkarije in pa preveliki obroki. Počasi končujem z jemanjem Emozula, ostalih prehranskih dodatkov in zelja 😀 se ne poslužujem več. Želodec se pozdravi, vendar moraš biti pri tem zelo discipliniran. Večkrat ko je v težavah, težje ga spraviš v neko optimalno stanje. Večkrat ko je v optimalnem stanju, bolj je vesel in bolj si vesel tudi ti! 😀

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja